Be My Lovely Follower

Thursday, September 29, 2011

Bahaya Penggunaan Tungku Moden - Kisah Benar

Aku percaya ramai gak diluar sana pengguna tungku moden ni. Sebab senang dan praktikal kan. Aku jugak salah seorang yang membeli tungku ni sebabnya aku mmg tak de tungku besi or batu. Tapi aku yang aku sangat kesalkan kerana alat moden ni la anak aku yang jadi mangsanya..

Tak dinafikan setiap barang yang dijual msti dah diuji selamat sebelum dipasarkan. Aku jugak percaya tungku ni ada ciri2 keselamatan tapi mungkin nasib aku kurang baik sebab dapat alat yang defect atau rosak. Akibatnya anak sendiri menjadi mangsa.

Citernya macam  ni. Kejadian berlaku hari ketiga aku berpantang. Pagi2 aku arahkan mr hubby panaskan tungku tue mean chargekan la sebab aku nak bertungku. Umah aku  ni plug semua kat bawah so charge dekat bawah la. Syakil lak baring minum susu tak jauh dari tempat charge tue. Kalau ikut arahan tunggu lampu biru baru tutup. Tapi aku tengok alat tue kembong semacam jer. Baru jer aku gtau mr hubby mintak syakil bangun takut terkena tungku panas tetiba benda alah tue leh meletup. Makanya air panas memancut kuar terkena Syakil. Hanya tuhan yang tahu perasaan aku masa tue. Nasib tak kena muka tapi banyak gak tempat yang kena. kalau kita kena air panas sket pun tahu macam ner rasanya ni kan pulak budak.

Lepas kena mr hubby terus siram Syakil dengan air sejuk n bawa ke klinik. Dr sahkan burn tahap pertama tapi bagi aku teruk jugak. Kawasan yang kena kepala, bahu, belakang tengkuk n tangan. Seminngu gak la dia dok menangis n tak nak mandi. Mmg dugaan dalam pantang.

Kesimpulannya even alat yang korang beli tue mmg ok dan tak rosak tapi bagi aku tetap ade bahayanya. Bayangkan kalau tetiba masa tengah tungku kat perut, alat tue pecah dah kena lak baby kat sebelah. Allahuakbar tak dapat aku nak bayangkan. So kenalah berhati-hati pas ni. Parut Syakil masih lagi tak hilang sampai skang ni...

Bahagian leher yang kena
Tangan
Bahu n telinga
Tungku moden yang pecah
Ni la lubang yang memancutkan air panas n terkena syakil.

102 comments:

♥cikmOt♥ said...

alahaii...sian kat syakil...sob sob...memang bahaya la...kalu alatan yang guna elektrik ni...menakutkan...

moga syakil cepat sembuh ye sayang...

cik dah faridah said...

ee takut plk...sian syakil x psl2 kena...byk plk tu gelembung air..ish kalu kena kat kiter pun mau menangis tak hengat dunia ni...

skg ceman dah ok ke blum syakil...

Fieza79 said...

aduhh baru plan nak guna kali ni utk pantang...takut pulak dgr..

kalau nak guna just utk panas kan tungku tuaman baby dan ibu leh kot..tp kena hati2 la jugak kan...

atanayuiman @ Jue said...

alahai.. siannya tgk kena syakil.. riso pulak jue nak guna pasni... tak berani dah rasanya nak pasang la.. harap2 syakil cepat baik ek..

Fieza said...

Syakil kena masa fiza lam pantang so skang ni dah ok ler..fiza lambat update story..tapi just citer untuk panduan kita supaya pasni berhati-hati..tq semua aunty2

Bilal binti Robah said...

ngerinye.
wuwuwu
T.T

Qiss Me Mummy said...

salam perkenalan. KESIANNYA.. saya yg pembaca pun dapat rasa sedihnya ibu dia lihat anak mcm tu..rasa nak share cite akak ni ek..minta izin..moga syakir cepat sembuh..

Nadt said...

Ya Allah..sian anak kamu. saya memang takut nak guna tungku moden ni. kawan penah bawak tungku ni ke opis sebab nak tuam perut dia yang sakit sebab senggugut. saya try pegang tungku tu cam kembung semacam n panas sangat. terus takut. untuk berpantang better beli tungku besi tradisional/herba je la.

CikNaa said...

aaaa.. baru je beli semalam plan nk pakai dlm pantang. ya Allah bahaya nye.. tQ for sharing. lgsung tak terfikir.

FaRaLySsA said...

slm..sis..siannye syakil kene cmni..

ade petua utk xnk bagi kesan kene air panas...lepas kene air panas, JANGAN SIRAM DGN AIR..nanti jadi gelembung2 cm ade kat syakil tuu..pastu parut lmbat ilang atau x ilang langsung..huhu...

klu kene air panas, JUZ SIRAM DGN TEPUNG GANDUM..insyaAllah..:) xgelembung...saya dh cube mase kene air panas dlu....alhmdulillah...everything is oke..and x ke klinik pn..:)

Ibu Cergas said...

Bahayanya..
saya hampir2 kene jugak. bila panjang kembong semacam jek, depan mata saya nampak ia mengembang. terus mmg buat sebelum ia sempat meletop.

nauzubillah..



Mama Iman & Hannan
IbuCergas

raimeamin.blogspot.com said...

terima kasih kerana berkongsi... semoga ada manfaatnya... ;)

Wan Teh Hanisa said...

Teruknya...cari produk Aloe Vera utk Syakil tu..kesiannya dia...ada yg lbh teruk, guna Aloe Vera deBella..alhamdulilah ok...doa byk2 agar dia kembali pulih, ya.

Jdi Watie said...

Ya Allah cian syakil.....
Tima kasih berkongsi pengalaman....ade eli tp lom guna2 smp skrg......

Anonymous said...

tq atas perkongsian..smoga ibu2 lain berhati2

Mama Zharfan said...

thanks for sharing..me memang guna tungku tradisional ajer ;)

Anonymous said...

kawan saya baru je kehilangan anaknya disebabkan tungku moden ni leaking kne anak dia yang berusia 7hari... bayi meninggal setaj 14 hari dlm wad disebabkan melecyr separuh badan

Aiza Hamdan said...

Allahuakbar..banyak bahayanya..mungkin sesetengah memudahkan..tapi x fikirkan kesan sampingan if rosak or pape..Sebolehnya kita elakkan lah guna tungku moden lepas nih..

salmya said...

saya tgok pn dah terasa pedihnya,kesiannya syakil,semoga cpt sembuh ye,
org dlu2 guna tungku batu sungai thn sampai skrg, mertua sy lak pki btu bata buat rumah tu jd tungku..berat jgk, tp best pns lama

Anonymous said...

Salam...
Betul...bila kena air panas...jgn siram air sejuk...memang blh gelembung..klu tbakar pun cmtu...jgn siram air...ibu bapa kena ada buat research sket ttg bantu mula bila ada kes emergency cmni spaya tak panik :)

Anonymous said...

Boleh saman syarikat yg produce benda tu dan minta ganti rugi.

ima said...

ha'ah... boleh saman utk mintak gantirugi dan bayaran perubatan sekali...

fieda said...

Uiiii...bahaya betul..sian kat syakil..

Anonymous said...

Saya juga penah beli...mujur x sempat guna...alat tu meletup pada plug masa saya cuba panaskan..mujur x berlaku litar pintas kat rumah...lepas tu serik nak beli lg dah

TERBAIK.my said...

Mula2 tgok alat ni kt pasar2, dh agak yg bnda ni x selamat.

Anonymous said...

salam, perkara ni pernah jadi kat saya jugak... memang pedih sangat bila kena, walaupun masa tu kulit saya dah berumur 30 tahun, memang pedih sbb air tu memang tgh panas/mendidih... tungku moden ni memang bahaya. masa nak sembuh nanti kulit tu akan memerah & gatal, jangan berhenti guna ubat sapu yg doktor bagi. bila dah sembuh nanti akan meninggalkan parut, masa tu kena sapu bio oil, supaya tak berparut badan anak tu nanti.

Anonymous said...

kawan saya pun pernah terkena mcm ni.. benda tu meletup time chargers..

rinduan citarasa said...

Astafirullah..
mmg bahayanya.

thanks bkongsi. bt renungan dan iktibar sahabat disini

Rafidah Mutalib said...

Tq dear for ur sharing.. Sy pun penah jd mcm ni hr tu.. Sib baik ms tu ank2 xde dekat benda ni.. Masa benda ni kembung tbe.. Trus sy tutup.. Sbb risau pecah.. Huhuhu.. Xsangka leh awk nye leh pecah... Tkut lah plak nk gune pas ni.. Bakar batu sungai jelah jwb nye...

Hayati MR @ Yatihanna said...

terima kasih sgt2 atas perkongsian ini.. sy baru je kena air panas yg mendidih on thursday last week.. ya ALLAh mmg pedih xingat... nsib baik my eldest son 1 year 9 months tak kena, dia mmg suka follow i from the back.. kan.. mmg bahaya tungku moden ni.. dh la, xpyah beli dh lepas ni.. klu kena baby Astaghfirullahalazim tak tau la nak cakap cmne.. semoga ur son cepat, i doakan semoga semuanya baik2 shja.. sama2 kita berdoa byk2 pd ALLAH.. smoga dijauhkan kecederaan, kemalangan, dan kesulitan urusan hidup..

suplemen tambahan said...

Bahaya juga bantal nie.kena lebih berhati-hati lepas nie.

cik fieza said...

Akak ofis saya pon alami bnda yg sama..tungku moden meletup dan nsib baik x kena anak sbb kebetulan ibu akk ofis alihkan bby tersebut..xsmpt nk ttup plug benda tu meletup dan kena badan ayah akk ofis ni..melecur 1 badan..skdr perkongsian

Anonymous said...

ade kawan satu sekolah ngn saya pun citernya lebih kurang mcm ni..tp nasib dia lagi malang, babynya burn 70% n meninggal lepas tu

fizafiza said...

alamak...takut la plak bila jadi macam tu. sbb mertua selalu pakai tungku moden ni...n fiza pun selalu gak tumpang pakai tiap kali balik

Comel_Ojos said...

Tima kasih byk2 sbb share pengalaman ni.. sbb saya pun salah seorg pengguna tungku moden ni masa berpantang 3 thun lepas.. masih simpan lagi benda tu sbb nak guna utk next baby (insyallah)... tp bila dah dgr kisah u ni.. nampak gayanya x brani lah nak guna.. biar lah guna cara traditional yg penting selamat... tq so much

MuaZ sALihi said...

saya punyer pun pecah gak...masa tue letak kat tepi baby...nasib baik x kena dia...tungku nie perlukan improvement lagi la, coz leh undang bahaya...

Anonymous said...

hjkjj

Anonymous said...

Rawatan mlecur krn cecair panas -- lalukan air paip yg lbh krg suhu bilik pd kawasan mlecur.JGN LETAK AIS.JGN LETAK MENTEGA,MINYAK DSBNYA sbb bahang(heat)blh tperangkap n merebak lbh dlm lapisan kulit.Sila rujuk sumber sahih spt buku rawatan kcemasan oleh org yg bkelayakan.Tkt silap langkah, blh memudaratkan..nauzubillah.

ummi auni said...

takutnya..sy pn ada beli n guna..tp bhgn plug tu dh rosak..xle gune dh skrg..

Nia said...

Salam kenal ya, kasihannya kat Syakil..masa saya pantang tahun lepas ada guna juga, smpai hbs pantang, plugnya rosak. Masa dia dah nak panas sgt tu mmg rasa risau sbb ade bunyi mcm air panas menggelegak, masa tu baru terlintas, produk ni disahkan oleh sirim atau tak. Harap Syakil cepat sembuh ya, insya'Allah

miamie said...

salam ukhwah... masyaallah.. kesian syakil. baru tadi tgk budak/baby yg kena air panas kat spital. ngeri plak dengar citer pasal tungku ni. nasib ler tak tergerak nak beli..tp kena gak inform member2 yg pakai ni, sbb peringatan sblm berlaku!!

Anonymous said...

Tungku saya pn dh meletup,nasib baik masa tengah charge jauh dr baby.Lpas tu saya guna tungku herba,tp meletop dlm microwave.

lya wahab said...

Assalamualaikum.. sya terpanggil nk share rawatan ketika terkena air panas. Ini penah berlaku kps sya sndiri. Satu jag besar air panas menggelegak tersimbah ke seluruh bdn sya. Apa yg sya buat duduk di bwh pancuran air paip lama2 smp hilang rsa sakit pd tmpt terkna air panas..hasilnya kulit sya langsung tk menggelembung seolah2 tk penah terkena air panas.. jgn sesekali sapu mentega, kicap, ubt gigi atau apa sj..

lya wahab said...

Slps kejadian air menggelegak tersimbah ke bdn sya.. berlaku lg kejadian yg serupa di dpn mata sya.. ini brlaku kpd anak buah sya (anak kpd adik sya) tersimbah air panas gelegak ke bdn..sya buat cara yg sma dkt anak buah..hasilnya ank buah sya tk perlu dibawa ke klinik dn kulit langsung tk melecur seolah2 tk pnah kena air panas..adik sya bersyukur krn dia dh panik waktu tu tk tahu nk buat apa..

Anonymous said...

Salam...
salam takziah pd akak dan semoga anak akak cpt sembuh ya..
sekadar berkongsi, sy juga pengguna tungku moden..alhmdulillah dh dekat 2 tahun sy guna dan sgt berjasa menghilangkan sakit senggugut sy.nauzubillah juga drpd prkara2 tdk diingini..apa yg buat sy musykil, tungku moden sy berbeza dgn gmbr tungku di atas. Tungku moden yg sy guna lebarnya kurang, berjahit ditepi dan mempunyai plug-2. bila on, lampu merah akan menyala dan jika dibiarkan (lebih kurang 4-5mnt), lampu merah secara automatik akan tertutup menandakan tungku sy sudah mencapai panas yg maximum dan sedia diguna. maksudnya, jika saya panaskan dan biarkan, tungku tersebut secara automatik akan switch off dgn sendrinya. Namun sy sentiasa pastikan plug dicabut selepas lampu tertutup.
Jadi, pd pendapat sy, tungku moden terdiri drpda 2 jenis, original dan tiruan. yelah, manusia sekarang sanggup buat apa sahaja tanpa memikirkan baik buruk org lain demi mengaut keuntungan.mungkin kita perlu membuat rujukan sebelum membeli tungku moden. semoga kita semua terhindar drpd prkara2 yg tidak diingini..nauzubillah..

haryati mat yasim said...

semoga shakil cepat sembuh...lepasni kena lebih berhati2 jika guna alatan elektrik ni.kita mungkin tidak tahu apa yg akan berlaku.semoga kita semua di lindungi ALLAh taala aamiin.

Anonymous said...

Sama.. sy br hbis pntang n plan nk gunakan... ermm tkutla plak..

MommyJeeha said...

Ya allah kesian anak puan..anak saya pernah kene gak air panas tapi tyme tu dah stahun lebih..sdey tuhan saje yg tau..saya teru g klinik doktor sapu umcream sejuk tu..then lepas tu dah ok...alhamdulillah..

Anonymous said...

MasyaAllah..harap anak puan dah sembuh. Eloklah disapukan aloe vera utk pulihkan dan hilangkn parut.

Anonymous said...

Salam...yg saya gune pun lampu warna merah.bukan biru..ke tungku ni ade yg tiruan?

Nora Karim said...

innalillahiwainnailaihirojiun.... teruk juga nampaknya tu... kesian syakil... moga segera sembuh ya...

ShopSiniYou said...

Sy pn guna tungku ni plug meletup masa tgh charge...xyahla guna bendalah ni..merbahaya

ShopSiniYou said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Assalamualaikum. Terima kasih atas perkongsian.Semoga Syakil sudah sembuh. Amin.

Saya pernah refer O&G specialist ttg penggunaa electric type of warmer yg mmg dikeluarkan oleh farmasi.Jiran sy beli dan harganya mennangkau RM300 tp O&G specialist xbg guna.Dia kata anything with electric boleh beri kesan berbeza pd stp org and can cause skin burn kalau cuai.

Pastu dia rekemenkan packs&more punya tungku.Dibuatdr jerami gandum dr jerman dan dijahit oleh persatuan ibu tunggal malaysia.in a way, membantu ibu tunggal

alhamdulillah sgt membantu.sy beli pd ibu n ibu mertua juga dan alhamdulillah smua gembira

sekadar berkongsi.mg boleh menjd alternatif tungku electric

Anonymous said...

salam...simpati dgn nasib saudari...ni ingatan buat kt semua...mmg sakit 2,ye r kn,air tgh didih kne kat badan.. klo x brape ok lg,msih gatal2,letak jeslin oil..insyaallah cpt kering n x gatal...pas2 ble dah baik,ltk bio oil utk ilangln parut...kesian, die budak lg..mmh kne rawat agar parut 2 ilang

nurulhuda husin said...

Salam,
takziah kepada keluarga di atas kecuaian produk itu sendiri kita sbagai pengguna pulak kena bahananya.
utk kesan melecur pd bdn anak tu, rajin2 kn sapu minyak VCO inshaAllah kesan lecur tu kian pudar dan pulih. sy sdiri menggunakan minyak vco pd anak sy jika ada mslh kahak batuk jugak sebgai losyen bdn dan minyak rambut. sy guna tanamera.

terima kasih
Nurul

Yani Ismail said...

Salam

takziah kpd famili yg terlibat disebabkan penggunaan tungku moden nih.sy pun ada. guna masa pantang anak pertama.tu pun kejap jek lepas tu, terus simpan sbb malas nak guna. nasib baik takde pepe. pantang anak kedua tak teringat langsung pasal tunku moden nih. ada hikmah rupa2 nya..

Anonymous said...

Guna pasir..panaskan dlm kuali..bila dh panas..letak atas kaintebal. Berlapis2..mmg elok..kekal panas

Anonymous said...

Gna tunku besi lg slamat...wlaupn kna brsusah payah ckit...skrng dh ada jual kt kdai2 jual brg perkakas umh @ kirim jer kt kwn2 tlg blikn...sya msih gnakn tunku lma ni...rsa tusuknnya tu smpai ke dlm...

Nur Balqis Qahira said...

Kesiannyer syakil..baik guna tungku tradisional jer kan..
Jemput singgah di blog saya,semoga bermanfaat untuk kalian : http://nurbalqisqahira.blogspot.com/

MG schmidt said...

mmg byk kes dah benda ni mletup.
sbb pnas sgt n gel dlm tu dah over heat .
mna la kite tahu bnde tu over heat ke ape ke
mak MG guna dlu .
pas tahu ad kes mletup lgsg MG campak jejauh
tak guna dah
tayah la nk pkai kalau dah lama beli n simpan dalam mari .
kalau nk jgk panaskn letak dlm tuperware. pnaskn jap2 je bg panas.
balut dgn kain batik . tkot bocor kne prut pula . :)

Anonymous said...

Terima kasih sbb share kejadian ni. Sy takkan guna takut bocor terkena anak lagi x sanggup. Sabar ye byk2 sis

Anonymous said...

Masyaallah sy baru je abis pantang hr tu memang ada pakai jug tungku ni lampu merah....nauzubillah...moga syakir cepat sbmbuh mujur lle selamat taku juga ue...ada kes meletup...tungku ni mgkin ada due dia kot

Anonymous said...

Kalau nak bertungku, boleh guna beras atau biji gandum...ikat macam tunku herba tu...renjis air dan masukan dlm microwave selama 1 minit...x perlu guna tunku moden ni. Physiotherapist di luar negara gunakan kaedah yg sama..guna bijiran untuk tunku...selamat mencuba.

Anonymous said...

Hi.. u ada jual tungku tradisional... mcm mn??

Azlinda said...

Better gunakan tungku besi, ada juga yang jenis berherba lagi.

Boleh lihat kat sini http://mypermatahati.com/store/moms-corner/tungku

Ummi Abida said...

Allahu Allah, ni kali kedua saya dngar tungku moden ni bocor. Ngerinya!! Nauzubillah min zalik. Tak nak guna dah laa.. Terima kasih kongsi cerita. Salam perkenalan :)

Siti Noor Arfah Umar said...

AllahuAkbar..kesiannya dekat anak yg masih kecil tu. Saya pun pernah ada pengalaman tungku moden tu menggelembung time tgh charging. Nasib baik time tu saya pergi check...tak sempat lagi meletup. Syukur Alhamdulillah, Allah lindungi kami anak beranak. Lepas ni dah xnak beli dah tungku moden tu. Especially yg made in China..sungguh tak reliable.

http://ruangsayanaksihat.blogspot.com

mamaharraz said...

kesiannye...kulit budak lembut..cepat gelembung..mintak cepat sembuh

WanAdan AqishAqil Shop said...

kalau nk guna tungku moden guna yg kukus jgn guna elektrik..

Michelle Edward said...

beli product d'navechee. nama barang tu d'n hans. jenis serbuk. makan boleh sapu pun boleh. cepat elok. doctor pun syorkan guna product. kesannya sangat cepat.

Michelle Edward said...

beli product d'navechee. nama barang tu d'n hans. jenis serbuk. makan boleh sapu pun boleh. cepat elok. doctor pun syorkan guna product. kesannya sangat cepat.

Rumaizah Zalkornain said...

Ya Allah...kesiannya dia....semoga cepat sembuh ye... :'(

Anonymous said...

Alternatif lain jika anda nk hilangkan parut akibat melecur dan luka akibat kencing manis, gunalah Transfer Factor Renewal . Hubungi Izzat untuk keterangan lanjut : 0176996125

syed putra al-qudri syed zulkefli said...

Yg mana dah terkena tu pandai2 la saman yek... Bkn apa.. Depa dok kaut untung kita dok tanggung bahayanya.. Ibarat tikus ujian... Kita ada hak sebagai Pengguna.. Company mcm ni kena bagi pengajaran... Hmm.. Cara tradisional jugak bagus...

yat hayati said...

paling elok untuk pantang guna tungku besi.. sbb boleh balut dengan daun ubat. mmg leceh skit tp untk kesihatan mesti buat. klw nak boleh call sy sbb sy ada jual brg2 kelengkapan ibu bersalin. sy mmg tak galakkan customer sy beli tungku moden ni, buat demoh sakit2 badah boleh la..

yat hayati said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Saya tungku gne garam kasar mudah je..sangaiikan atas api mcm tungku yg gne pasir tu...balutkan dah bleh gne..murah mudahkan

Rozita said...

alahai..kesiannya anak... mesti menyesal tak sudah kan?

Anonymous said...

Hotbag saya pn pernah pecah ms tengah charge.keluar cecair kuning.seb baik anak xde kat area tu.abes kene beg ank.beg tu sata dh buang sbb bimbang chemical dlm cecair tu.risau memudaratkn pulak..mmg agsk bahaya ka..

Nor Aishah Jailani said...

benda elektrik cn ni patut kna dpt kelulusan sirim or bdn2 yg sewaktu dengan nya..kalau xde cop kelulusan jgn bli...sbb takut nnti ada akibat nya...

Anonymous said...

Saya pun beli tungku moden ni, tp takut nk pakai sebab macam xselamat je..thanks for sharing

bluebutterfly said...

Tungku modern ni byk dtg dr china.sy punya nyala merah.mmg tuan kdai pesan siap2 pnskn sekjp ajee dlm seminit aje sbb tungku ni cpt pns lgpun takut pecah.bahaya...

Aniey Yusoff said...

Terima kasih sebab berkongsi pengalaman. Uishh menakutkan kan. saya memang pakai batu sungai je. Berat pun berat la

Nini Qaisara said...

Salam perkenalan dan salam ziarah...
mmg pengalaman yang amat membahayakan...sya tumpang simpati atas ank puan...moga ini juga menjadi pengajaran buat saya pada msa2 akan dtg..

zubaidah said...

guna tungku herba yg kukus dgn rice cooker, ,lagi selamat. tu bg yg xder btu sungai la.. yang ada batu sungai boleh guna batu jer.. selamat.

semoga semua ibu lebih berhati2 ya...

Anonymous said...

Allahuakbar...tq 4 sharing...br nk bli utk gna dlm pntng nnti...spya adik ni cpt smbuh..

Eraz Fadli said...

Subhanallah.. Malang tidak berbau.. Kesian pada anak yang melecur tu.. Semoga dia cepat-cepat ok..

http://www.erazfadli.com/

KedaiVitamin Shaklee said...

Semoga anak Pn cepat sembuh. adik saya pernah pakai tungku jenis ini tp xlama sbb kepala plug dia rosak. Saya cadangkan hal ini perlu dihantar kepada Tribunal Pengguna untuk keadilan. Tungku letrik juga sepatutnya xterkecuali utk lulus ujian Sirim sblm smpai ke pengguna.

Honeyy Bee said...

Omg..bru terfikir nk beli cuz slalu sakit2 perut..thanks for sharing and hope ank akak cpt smbuh..

Honeyy Bee said...

Omg..bru terfikir nk beli cuz slalu sakit2 perut..thanks for sharing and hope ank akak cpt smbuh..

Noraza Akmal said...

salam sis...sy juga pernah mengalami hal yg sama. cume semasa kejadian tiada org di sekitar tungku tu. ms tgh cas tetiba tungku tu meletop. terkejut jugak kitorang. mmg tahap keselamatan agak tidak terjamin coz bkn ade kelulusan sirim pun tungku tu. Apepun semoga anak cepat sebuh ye sis....

Anonymous said...

Moga ank cpt smbuh.saya mmg tkt bnda alah tu..rasa slamat nga batu sg je.pnaskn atas dpur je.xkshla gas cpt abis pn.huhu..

Anonymous said...

turut bersimpati atas anak puan..saya br je survey nk bli tungku moden ni..ade tanya2 xtp smua xde stok..ada hikmaknya..thank u for sharing..pakai tradisional lagi selamat..

shema said...

Salam...2 minggu lepas saya dah terkena..tungku moden sy meletup..hampir terkena renjatan eletrik..cpt2 tutup suiz utama...dah serik xkan beli lg...

Anonymous said...

Masa pantang anak first saya ada pakai tungku moden . Tapi lepas jew mak saya bgtau tntang tungku nie boleh meletop , saya terus xguna . Simpan jew sampai skrng . Sbb takut nk guna kn . Moga anak puan cpat sembuh yew .

Anonymous said...

di mana tungku boleh di beli ye ?

Anonymous said...

mcm mn ?

Anonymous said...

Link exchange is nothing elѕe еxcept it iѕ onlу placing the otɦеr person's blog
link on your page at suitable ƿlace and other person աill ɑlso ԁo same in faor of you.


Here iis my blog gatorade Coupons albertsons

Farah said...

Saya pun salah satu pengguna tungku moden ini sewaktu berpantang anak pertama. Memang sangat praktikal tapi kemudian dapat tahu tungku moden ni merbahaya saya terus berhenti menggunakannya. Sekarang back to basic, guna batu sungai.
Bagaimana keadaan anak sekarang? Saya harap parutnya dah pudar.

buQary said...

Asslamualaikum...

Untuk makluman. Tungku moden mempunyai ciri-ciri keselamatan iaitu sensor over temperature di mana apabila paling maksima tahap kepanasan dia akan stop sendiri. Saya sudah bertahun-tahun menguna tungku ini serta menjual melalui internet. Harus diingatkan, berdasarkan pengalaman kami tungku moden terdapan banyak pengeluar dan design nya juga sama. tetapi yang membezakannya adalah kualiti produk. Ciri-ciri tungku moden yang berkualiti

1. Bila caj ia tak bunyi terlalu kuat. bunyi slow ja. kalau bunyi kuat tu maknanya dia menggunakan air biasa dan bukan air garam bukit kerana air biasa tahap didihnya rendah manakala air yang mengandungi garam memerlukan tahap didih yang tinggi. Ini bermakna tungku yang menggunakan air biasa cepat mengembang dan boleh mengakibatkan ia pecah ketiha mengecas.
2. Tungku panas sekata. kalau panas atas ja maknanya tungku tersebut menggunakan air biasa
3. Fabrik dan lapisan plastik yang tebal.


Tungku yang berkualiti juga boleh pecah tetapi mempunyai tanda-tanda ia akan pecah dan mengambil masa yang lama:

1. Fabrik bahagian luar telah lekang
2. Bahagian tepi tungku sudah terbuka sampai ke jahitan.


Walau bagaimanapun setelah anda mengunakan 1, dua atau tiga tahun baru ia berlaku tanda2 tersebut.

Tetapi jika sensor temperature rosak, ia akan pecah semasa mengecaj kerana bantal panas mengembang melebihi had. Untuk tujuan keselamatan, sila mengecaj di tempat yang selamat terutama sekali dari kanak2.

Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli tungku moden daripada saya boleh melayari blog kami di http://sihatmuslimah.blogspot.com atau Whatsapp saya ke 019-4725561

Kamu akan membuat Quality Check dahulu sebelum tungku ini dihantar kepada pelanggan.

Kongxie said...

Aduh kesiannya. Saya baru je nak posting pasal bantal panas ni. Bantal ni macam baby saya...berkepit je dengan saya. Suka betul dengan bantal tu. Nasib baik jumpa posting ni. Lepas ni kena berhati-hatilah time nak guna. Sebelum ni saya selalu tertidur dengan bantal tu....uuuu scarynya...cian baby kecik tu :(