Be My Lovely Follower

Tuesday, July 13, 2010

Something is Happen that we never think before.......

Hari dah Selasa kan..semalam tak de kesempatan nak update blog disamping fikiran kacau yang tak bersebab..hu..hu..

Berbalik kepada tajuk entry kat atas aku nak kongsi satu peristiwa agak tak best berlaku kat aku ngan hubby malam Jumaat lepas. Sebelum ni kan aku ada mention yang kitaorg nak basuh rumah kami kat Batu Caves Jumaat malam tue. So seperti yang dirancang dalam pukul 6.30 macam tue kitaorg gerak ke Batu Caves. Tapi aku tak pasti naper hati aku tak sedap jer rasa. Tapi aku buat2 tak rasa aper2 jer la. Masa on the way nak pegi tue hujan lebat sangat n jalan ke sana sanagt2 la jam. Nak pgi umah aku tue ada 2 jalan satu ikut jalan ke ulu yam satu lagi ikut lebuh sri gombak. Malam tue ikut Lebuh Sri Gombak tapi jam sangat2 teruk. Dah la kat situ bukit tinggi. Kalau aku yang drive alamatnya tak smpai la umah kami tue gamaknya.

So perjalanan ambik masa yang agak lama sebab jam tue. Bila dah sampai kitaorg pusing2 cari parking lot yang diberi..mak oi tingkat 4 ko. Puas gak la pusing nak naik park kat atas tue. Nasib la kan. So tiba2 bila dah sampai jer depan rumah tue, ada mangga lak dikunci diluar grill. Kunci yang kami dapat tak pula bg kunci mangga. Dah la mr hubby tertinggal h/p n tak dapat nak tel agent jual rumah coz aku tak simpan no ajen tue. Hmmer pun tak bawa. mangga tue susah gak nak pecah guna hammer.

Masa kami dok bising2 pasal kunci mangga tue, tiba2 ade la sorang foreigner negro keluar. Dlam blur2 dia cakap ade kunci mangga tue. Mula2 aku ingat penyewa sebelum ni yang bg kunci tue kat dia tapi rupanya bila dia explain kat kami dia kata dia sewa rumah tue. Aik pelik kan bunyinya. Then kami tanya dia sewa dari saper. Dia jawab Indian Guy nama Raj. Pastue siap tukar tombol pintu lagi. Suka hati mak bapak ja India tue pecah rumah aku. Nada marah n geram. Pastu aku ngan mr hubby explain la perkara sebenar kat negro tue dan cakap kami dah beli rumah tue and mean dia kena tipu ngan India tue.

Then dia faham n dia pun rasa something not right bila dia tak dapat pun kunci grill ngan kunci2 bilik lain. pastue siap tukar tombol pintue aper hal. Then Raj tue pun tak dapat dihubungi lak tue. So dia bg la kami kunci rumah tue, tapi dia inform dalam bilik master bed ader barang2 dia..nanti dah settle semua baru dia angkat.

Terus mood kami down nak cuci rumah n balik jer terus. Pastue dah ampai umah pihak management telefon kami nak mintak kepastian n mintak salinan Agreement pembelian rumah. Esoknya hari Sabtue kami pg hantar. Foreigner tue dijanjikan india tue nak bg balik duit. Tapi sampai semalam petang dia belum lagi move barang dia coz belum ader rumah lain. 

Sepanjang dua bulan ni aku ngan hubby banyak betul diuji dengan macam2 perkara. First aku tak dapat gaji, Kedua dompet hilang n percutian keSabah batal n now rumah lak kena pecah masuk. Sabar jer la,,mungkin Allah nak uji kami dan ada hikmah semua ni berlaku..Amin

Note: Ader benda lucu tau masa org negiria maksud aku foreigner tue kuar jumpa kami malam tue. Dia hanya pakai spender n balut ngan selimut jer tau..Agak2 korang dia dok buat aper ek dalam rumah tue..he..he..



2 comments:

alyyani said...

betul fieza, anggaplah ujian dari Allah semua yg berlaku. tak semua bole dpt tuh, ada banyak hikmah nye nanti. ish, mmg takut kalau nampak foreigner skang ni, nak2 yg berkulit gelap. suka hati dia je kan? tak tkaut ke korg masa tuh? dah la bertowel je ye. lg la tak senonoh.

fieza said...

Tu la Allya kami ade tanya ajk kat condo tue dia cakap foreigner kat situ semua ok coz student UIA. Tapi kita ni tetap risau gak la..Fiza redha dengan aper yang berlaku Allah nak uji kita sebagai hambanya