Be My Lovely Follower

Monday, March 31, 2014

Tips Merawat Kanak-kanak cirit birit

Alkisahnya minggu lepas syafi terkena cirit birit yang agak teruk. Dia muntah2 dan berak cair serta x nak makan. Aku x pasti ape puncanya. May b food poisoning or sebab pencemaran lain. Sebab ape 2 hari sebelum tue kami ada mandi manda kat desa waterpark. Aku assume may b dia tertelan banyak air kolam tue kot. So start malam tue dia dah muntah2 dan badan dah dedar. Bangun pagi esoknya dia dah start demam dan x nak makan. Cuma Alhamdulillah dia nak minum air. Susu pun dia x leh minum sebab akan muntah balik. Ubat demam pun sama. Disebabkan perut kosong so bila makan ubat pasti akan muntah balik balik.

Aku whatsup mr hubby pasal keadaan dia. Memang dia Nampak lemah but dia masih nak minum air kosong. So lepas sepakat ngan mr hubby aku pergi kedai beli 100 plus sebab minuman isotonic adalah yang terbaik kalau cirit birit. Sama fungsi macam air garam yang klinik bagi. Sebab x bawa pegi klinik? Sebab base on aku punya pengalaman sebelum ni kalau pegi klinik sebab cirit birit dr x kan bg antibiotic ape pun melainkan air garam je melainkan anak kita dah dihidrat kn la tambah air n admit. So aku akan monitor dia kat rumah dulu. Kalau nak tau dia dah dihidrat ke x kalau nangis ade air mata lagi n kencing lagi. So syafi masih lagi ok bagi aku.

So aku keep continue bagi dia 100+ campur air masak n Alhamdulillah dia tak muntah balik pun. Sambil2 tue google lagi solution lain. Dan aku dapat satu maklumat dari satu web ni boleh bagi minuman kultur dan yang terbaik adalah yakult. So petang tue en hubby beli vitagen n yakult dan dah tentu2 dia minum sebab kesukaan dia. Dan Alhmadulillah tak muntah pun.

Hasil rawatan 100+ n yakult mmg berkesan. Esoknya dia dah cergas n nak makan dah sikit. Dan finally recover selepas 2 hari. So kalau korang ade masalah cirit birit niu boleh try cara aku guna k. Selamat mencuba.



2 comments:

fazsya shaklee said...

thanks sis, bleh la try nanti klau ank jd cmni, hehehe
jemput la singgah blog faz,
fazsya8684@gmail.com

smartmind said...

Boleh stop muntah2 ea dgn yakult?? Mcm iklan murahan je.